Liv och död

 

Glad påsk, kära vänner!

(Vi befinner oss visserligen i veckan mellan de två påskerna, den västerländska och den etiopiska. Här i Etiopien väntar människorna fortfarande på ett slut på den långa fastan och sitt firande av Jesu uppståndelse nu på söndag)

Graven var tom, han är inte död; han har uppstått och lever och finns mitt ibland oss. Påskens budskap handlar om att döden måste vika för livet. Döden förmådde inte hålla kvar vår Herre i dödens rike, utan genom en väldig kraft gick han från död till evigt liv. Precis som vi kommer att göra, om vi sätter vårt hopp till Honom. I Guds ögon kan det som i mänskliga ögon ser dött ut, få nytt liv. Och, tvärtom, det som ser fullt levande och potent ut i våra ögon, kan vara dött som fnöske för Gud. Mer om detta nedan.

SIL in Ethiopia har haft konferens, och en mycket viktig sådan. Vi har nämligen fått en ny ledare, Dr Yonathan Zemmanuel. Han och hans fru Tizita har i många år arbetat med Scripture Engagement här i landet. De har alltså arbetat för att Etiopiens olika folk inte bara ska ha en bibel, utan även använda den, låta den bli en integrerad del i deras liv. Och nu har alltså Yonathan tagit över direktorsskapet och vi ser med förväntan mot framtiden. Just nu pågår 68 översättningsprojekt i landet, projekt som drivs av våra samarbetspartners, och där SIL in Ethiopia spelar en viktig roll i många. Vi ber att Gud ska välsigna projekten så att de också kan slutföras.

Vår förra ledare, Andrea Bryant, har verkligen gjort ett bra jobb. Inte bara med att få vår ekonomi på rätt kurs utan också med att dra upp visioner för framtiden och vara ett föredöme som ledare och tjänare. I 25 år har hon och hennes man Mike varit här i Etiopien och arbetat med folkgruppen Suri. De är sådana där människor som man är tacksam för att få ha haft i sitt liv, sådana som man kommer tillbaka till som referens, om ni förstår vad jag menar. Sådana människor man tackar Gud att man fick träffa.

En annan sådan människa är översättningskonsulten Travis Williamson, som hade ett bibelstudium med oss under konferensen. Han talade om spirituell död och liv genom att utgå från Lukas 18 och Jesu exempel om Farisén och tullindrivaren. Den ene uppblåst och självsäker, den andre förkrossad och tillintetgjord. Titta gärna noggrant och länge på tavlan ovan, målad av Bryn Gillette. Den skakar om och visar sanningen på ett sätt som bara konsten förmår. När Gud ser den fine fariséen, med hans skenbara fromhet, ser han bara död, ett skelett utan kropp. Men när han ser den hukande tullindrivaren ser han liv, representerad av den oväntade glorian. När han gör sig liten får Jesus plats och utrymme att göra honom rättfärdig. I fariséens liv finns inte plats för något annat än han själv. Och det är en farlig position att befinna sig i, från Guds rikes perspektiv. Det som är speciellt med exemplet är att fariséen ju befinner sig i en religiös kontext. Han står innanför den religiösa institutionen och utför alla de handlingar denna kräver. Men utan sitt hjärta och med ett uttalat förakt för andra. Hans självsäkerhet är så upprörande säker, hans tro på sin egen förmåga så skamlös. Han tror sig ha sitt på det torra medan han egentligen simmar på djupt vatten. Och för att parafrasera Elias och min vigselpräst, Hans Lindholm: “Vi har alla en Skandiachef (dvs en hycklande farisé) inom oss”. Det är när denna nedslående självinsikt kombineras med Guds nåd och seger över död och synd som livet får plats att slå rot och Jesus kan transformera oss inifrån och ut.

Håller för närvarande på att förbereda mig inför en konsultering av 1 och 2 Thessalonikebreven tillsammans med Tsemakko-teamet, där vår svenske Fredrik Hector, är rådgivare. Mer om detta en annan gång!

Guds frid och liv och glädje!

Sophia

“Kvinnorna blev förskräckta och sänkte blicken mot marken, men männen sa till dem: “Varför söker ni den levande här bland de döda? Han är inte här, han har uppstått.”” Lukas 24:5-6

 

 

8 Comments

Filed under Uncategorized

8 responses to “Liv och död

 1. Sören Årsjö

  Vi tackar Gud för er insats där i Etiopien!!!!
  Guds välsignelse över hela familjen!
  Sören&Britten

 2. Nina Westberg

  Hej. Jag minns att Sven Reichmann förklarade att han hade försökt “ta ned” högmodiga (fariséer) från talarstolen men tyvärr lyckades det inte. Eftersom dom var just högmodiga och självrättfärdiga så tog dom helt enkelt inte åt sig medans de som redan var ödmjuka och kärleksfulla däremot tog till sig dess mer. De självrättfärdiga måste man tala med en o en. Jag gillar tavlan, den är dramatisk. För övrigt – lycka till.

 3. Grenstedt Staffan

  Tack för info. Tänk att arbetet är så stort i Etiopien! Fredrik känner vi sen tidigare.
  Ha det gott tills ni återvänder till Sverige! Kram från Staffan

 4. mannemanu

  Du skriver så fantastiskt Sophia

  ________________________________
  Från: Bibelbruk
  Skickat: den 23 april 2019 09:23
  Till: egillberg@hotmail.com
  Ämne: [New post] Liv och död

  bibelbruk posted: ” Glad påsk, kära vänner! Graven var tom, han är inte död; han har uppstått och lever och finns mitt ibland oss. Påskens budskap handlar om att döden måste vika för livet. Döden förmådde inte hålla kvar vår Herre i dödens rike, utan genom en väld”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s