Att fira ett namn

Hej vänner!

De senaste veckorna har vi firat flera namnsdagar i vår familj. Eftersom våra barn är tvillingar brukar vi fira dessa dagar lite extra så att alla känner att de har “en egen” dag.

Namn rymmer så mycket. När föräldrar väljer namn till sina barn kanske namnen de ger rymmer böner och förhoppningar för barnens liv. Ja, namn är inte bara namn, utan också ett uttryck för förväntan och hopp inför framtiden.

Har precis lett konsultering över de fem första kapitlen i Johannesevangeliet med Suri-översättarna. Det var väldigt svårt i början, “Ordet var hos Gud och Ordet var Gud” och allt det där ni vet. Det är vackert och poetiskt men väldigt abstrakt och svårt att översätta. Den första dagen kom vi bara igenom 15 verser tror jag. Sen gick det snabbare och vi hade väldigt roligt. Är så tacksam för att få kliva in i olika folkgruppers tankevärld och språk. Översättarna har funderat länge på hur de ska översätta Messias. I namnet ryms ju så mycket: Guds utvalde kung/son som har kommit för att leda och rädda människorna. Det går inte att fånga alla konnotationer i ett namn. De har några förslag som de ska testa när de kommer tillbaka till sin by.

Att Jesus är en person med många namn är något man snabbt upptäcker när man läser evangelierna. Och alla dessa namn rymmer en förhoppning om vad Han ska åstadkomma eller en sanning om Hans natur och Hans ursprung: Ordet, Jesus, Israels Konung, Kristus eller Messias, Fridsfursten, Guds lamm, Guds son, Människosonen, Emanuel….

Alla Jesus namn pekar på hans utgivande kärlek; allt Han i kärlek gav upp för att nå oss och allt Han i kärlek ger oss för att rädda oss. Det finns inget namn som är så fullt av kraft och nåd och hopp som vår Herres. Han som inte kom i sitt eget namn, utan i sin Faders.

“Jag har kommit i min faders namn, och ni tar inte emot mig. Men kommer någon i sitt eget namn, så tar ni emot honom. Hur ska ni kunna tro, ni som vill bli ärade av varandra och inte söker äran hos den ende Guden?”   Joh. 5:43-44

Önskar er alla en fin vår, Guds frid och glädje,

Sophia

 

6 Comments

Filed under Uncategorized

6 responses to “Att fira ett namn

  1. Staffan Schmidt

    Heja dig och heja er! Översättning är inte lätta saker… Vilken fin artikel i Folk och Språk som vi fick hem i dag! Glädjande att läsa om er. Hälsa alla!

  2. Nina Westberg

    Grattis i efterskott till namnsdagsbarnen! Vilka det nu var… Jag följer dåligt med på namnsdagarna. Härlig bild där ni lyckats fånga alla fyras leenden. I mitt föräldrahem fanns en bok som hette “Fredsbarnet”, om misson hos en stam i Nya Guinea. Där låg stammarna ofta i krig med varandra men dom hade ett sätt att sluta fred: Man bytte pojkbebisar med varandra… Den lille blev väldigt väl omhändertagen för om han dog så bröts ju freden. Missionärerna hittade på att en stam skulle ha dödat sitt fredsbarn för att få en bild på Jesus som dom kunde förstå. Finns säkert tusentals sådana missonshistorier som berättar “andemeningen” eller vad man nu ska kalla det för, om vem Jesus var. Men dom ni översätter till vill nog veta och förstå vad som faktiskt står i bibeln. Lycka till i fortsättningen.

  3. Så fint och sant! Läste artikeln om er i folk och språk och blev glad – och utmanad, på det bästa av sätt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s