Ett ovanligt körprojekt – Må försoningen och freden få fäste

All denna död. Allt detta lidande och härjande och hämnande. Alla dessa meningslösa blodbad och våldsamma bortryckanden av människoliv. Kära vänner, det är så hemskt. Så hemskt. När ska försoningen få fäste?

Vi nås av dagliga rapporter om våld och oroligheter och död runtom i landet här. Den enas sorgliga död driver fram hämndaktioner som resulterar i ytterligare våld och människoliv som spills. Vi vädjar till den Helige – må Han träda in, redan nu i vår tid, och låta sin fred råda och besegra all död och all oro.

Vår fantastiska dirigent Rentata Berlin har denna termin initierat ett väldigt lovvärt och hoppfullt körprojekt. Vår kör Polyphonic ska tillsammans med den etiopiska kören “Peace Choir” (som hon startat) och en engelsk kör framföra Vaughan Williams cantata “Dona Nobis Pacem” – ett starkt och mäktigt verk som vädjar om fred för mänskligheten. Den blandar ord från katolska mässan med bibelord och dikter av Walt Whitman. Verket skrevs 1936, med minnet av första världskriget framför ögonen och under det växande hotet av det andra. Tanken är att musiken och texterna ska vara en del av de goda krafterna som kan röra vid människor så att vi väljer försoning istället för hämnd. Något som visat sig vara mycket svårt för oss. Märkligt nog, eftersom försoning, bland en mängd bedrägliga återvändsgränder, visat sig vara den enda vägen framåt. Där alla andra vägar bara snurrar runt runt i hämndens gyttja, leder försoningens väg faktiskt ut ur dödsspiralen och framåt mot ljuset och livet.

En av de dikter som citeras i verket är Whitmans “Reconciliation” – Försoning. Den är så oerhört vacker tycker jag. Inledningen: “Ord över allt, vacker som skyn” syftar på Ordet som blev kött – Frälsaren Jesus Kristus. Han är, trots allt, över allt. Tack och lov för det. Sedan beskrivs vidare hur vackert det ändå är att veta att kriget, med alla dess blodbad, till slut måste ge vika och försvinna. Avslutningen åsyftar Jesus ord om att älska fienden: “Min fiende är död – en man lika gudomlig som jag”. Ett erkännande av fiendens människovärde. Försoningen kan enbart börja efter ett sådan erkännande. Åh om ett sådant erkännande ändå kunde få fäste här!

Reconciliation

Word over all, beautiful as the sky!
Beautiful that war, and all its deeds of carnage, must in time be utterly lost;
That the hands of the sisters Death and Night, incessantly softly wash again, and ever again, this soil’d world:
… For my enemy is dead—a man divine as myself is dead;
I look where he lies, white-faced and still, in the coffin—I draw near;
I bend down, and touch lightly with my lips the white face in the coffin.

Lyssna gärna på verket i dess helhet! En varm rekommendation. Samma kraftfulla och rogivande försoning som verkade när Jesus blev människa, som vill nå in krigshärjade områden, vill även nå in i dig och hela dig. Var kan Fridsfursten skina in i dig, så att även du kan vidröras av Guds mäktiga och helande försoning?

Bed gärna att körprojektet ska kunna göra någon skillnad, om än liten, och att vi kan röra vid människors hjärtan så att försoningen kan gå framåt här i landet.

Med hopp om att försoningen ska sprida sig, både innuti oss och runtomkring oss,

Sophia

“Ära i höjden åt Gud

och på jorden fred åt dem han har utvalt.”  Lukas 2:14

 

5 Comments

Filed under Uncategorized

5 responses to “Ett ovanligt körprojekt – Må försoningen och freden få fäste

 1. Sören Årsjö

  Sonja!
  Vi tänker på dig, din familj och era vänner runt omkring er.
  “Vi ber, Herre, att din frid och fred må komma till detta land!”
  Sören&Britten

 2. Kersti Karlsson

  Amen!

  Den ons 9 jan 2019 10:30 skrev Bibelbruk :

  > bibelbruk posted: “https://www.youtube.com/watch?v=y2cHPsOAK6Y All denna > död. Allt detta lidande och härjande och hämnande. Alla dessa meningslösa > blodband och våldsamma bortryckanden av människoliv. Kära vänner, det är så > hemskt. Så hemskt. När ska försoningen få fäste? ” >

 3. Staffan Grenstedt

  Hej Sophia!
  Ni är i våra böner och har just anmält oss som bärare även till er.
  Vi ber att utvecklingen ska gå i försoningens tecken.
  Vi har fått biljetter nu till AA, så vi kommer den 16.3 o stannar en månad som förra gången. Hälsa Beth o Johanna, samt övriga.
  Staffan

  • Hej Staffan! Tack för böne, engagemang och omsorg! Roligt att ni blivit en del av våra bärare! Ska bli fint att träffa er i mars. Må Gud välsigna er och det ni står i.
   Hälsa Ingela!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s