Arbetstillfällen…

20181112_115533.jpg

Nysådd åker i Addis). Jordvolymen utgörs till skrämmande stor del av plastskräp.

Vi har så smått följt debatten om appen Tipptapp (där man själv sätter priset för skräpbortforsling och ser om någon är villig att utföra det man själv inte orkar eller har tid med, för en så liten peng som möjligt) hemma i Sverige och det blir oundvikligt så att man drar paralleller och jämför med Etiopien.

Här skulle, för det första, betalningen nog oftast ses som en rätt rejäl summa för motsvarande tjänst. För det andra skulle det hämtade rätt sällan betraktas som skräp utan direkt återföras in i människors hem utan att landa på återvinningen.

”Återvinning” är för övrigt ett begrepp som inte har någon direkt motsvarighet här eftersom det generellt bara finns två stadier för materiella saker: ”i bruk” eller ”förbrukat”. Det ”förbrukade” (Plastpåsar, PET-flaskor, plastpåsar, plastskärvor, plastpåsar, plastbitar, plastpåsar, plastlinor, plastsnören, plastskor, porslinskross, glaskross, använda kemikalier, självdöda djur, lökskal, matfett och träsplitter) hamnar i en jättehög snett till vänster om mitt i stan som helt enkelt går under namnet ”Koshe” (smuts) och som sprider en vansinnigt vidrig stank. (Oftast över den stadsdel som ironiskt nog heter Ayer Tena – ”frisk luft”, där Sophias kontor är beläget.)

Där livnär sig hundratals människor på att gräva fram och sortera sådant som eventuellt blivit glömt bland allt det förbrukade och sortera olika plaster som säljs till firmor som gör granulat eller ta vara på metall. (Den mesta metallen köps dock upp långt innan det når soporna av gubbar med en säck på ryggen som går runt och samlar in metallskräp av vanliga hushåll, så det är bara rika som får för sig att slänga konservburken i soporna.) Då andelen rika stadigt växer, växer dock andelen återanvändbara material på sopberget – som i sig växer i fruktansvärd takt då alltfler får mer (plast)saker att bruka och förbruka. Nu har det visserligen både byggts ett enormt högteknologisk energiomvandlingskraftverk (sevärd!) som ligger precis bredvid sopberget som invigdes i augusti i år.

Det eldar plast som får bli energi till den likaledes växande staden. Planen är att råda bot på sopfloden och vi är många som hoppas att den planen får gå i lås (det känns ärligt talat rätt trist att en mycket stor del av ens bestående efterlämningar som missionär i detta land skall vara yoghurtburkar). Plasten håller annars fullständigt på att ta över denna stad, men kraftverket eldar på med en kapacitet av påstådda 1400 ton om dagen, vilket tydligen motsvarar hela 80% av den dagliga soptillströmningen. Förhoppningsvis kommer väl även de skatte- och försäkrings- befriade arbetstillfällena som sopletare sakta försvinna i takt med att skräpet töms i kraftverket istället för på sopberget.

20181110_154629.jpg

Det är inte bara vi missionärer som genererar sopor – de 800 studenterna här på seminariet dricker helst vatten i flaska. Denna hög ligger på flodbanken bakom vårt hus och väntar på bortforsling alternativt bortspolning beroende på om sophämtarna eller floden hinner först. Detta är dock ett stort steg framåt, taget av vår fantastiske rektor som äntligen har förbjudit seminariesopor att kastas i floden (där de tidigare hamnade automatiskt då detta ju är gratis, till skillnad mot sophämtningen som är avgiftsbelagd).

Det tredje som slår mig i Tipptapp-debatten är detta med arbetstillfällen. Vad är egentligen ett bra arbete och vad bör man lagligt kunna tjäna pengar på att utföra? Under veckan har vi haft internetproblem – det visade sig vara en sladd som lossnat någonstans i boxen (som också tjänar som fågelbo) uppe på telefonstolpen intill vårt hus. Och efter att ha ringt på support så kom det som vanligt ett gäng killar i en pickup: 1 som körde bilen, 2 som lossade, reste och sedan knöt fast stegen på bilen igen (med telefontråd såklart), 1 som klev upp på stegen och skruvade fast tråden med hjälp av den femte som bar skruvmejseln (som han lånade av mig) och så en sjätte som övervakade att alltihop gick rätt till.

Det är en rätt typisk arbetsstyrka här när något skall uträttas och jag måste säga att det är ett väldigt kreativt sätt att skapa arbetstillfällen. De tjänar nämligen alla så de klarar sig och arbetar absolut inte ihjäl sig. Jämför det med till exempel sophämtarna som iförda gula gummihandskar och jättestora halmhattar med hjälp av spade skrapar ihop allt som skall skickas till Koshe och dumpar i tunga, tvåhjuliga plåtvagnar. För att inte nämna de otaliga skaror av byggjobbare som sliter varje dag med 50-kilos cementsäckar på ryggen. De arbetar bokstavligen ihjäl sig och dör av stenlunga lång innan sin första pensionsutbetalning ifall de klarar sig från att ramla eller få något tungt över sig. Tiggeri i alla dess former är annars ett oerhört vanligt arbete här i Addis (om ”arbete” definieras som det sätt på vilket man drar in pengar för sin överlevnad).

I Sverige är det utan tvekan betydligt bättre betalt att hämta sopor än det är här, då vi har förstått att uppskatta den samhällsbyggande insats en sophämtare gör i reda pengar. Jag skulle gärna byta tiggeri mot sophämtning i Sverige, men frågan är om jag skulle göra det här i Addis?

Om Tipptapp-debatten kan sägas gälla att välja mellan tiggeri eller vettig samhällsinsats så måste man säga att Tipptapp har möjliggjort att ett samhällsnyttigt arbetstillfälle har skapats. Men om debatten handlar om vad som är rättfärdig lön för ett utfört (och samhällsbyggande) arbete, då man fråga sig hur bra Tipptapp är (hur många tänker egentligen in sociala avgifter och skatt när de lägger upp sitt skräp?). Då känns appen ifråga betydligt mer utanför själva samhällsbyggandet och de system som gör att Sverige inte ser ut som Etiopien.

Ju längre jag bor i detta land, ju mer övertygad blir jag om att vi har tänkt väldigt rätt i Sverige när vi säger att rättfärdighet och rättvisa till stor del handlar om att utjämna skillnader så att det inte är så enormt gap mellan fattig och rik. Paulus säger det som vanligt bättre när han sätter ord på denna gammaltestamentliga princip i 2 Kor 8:

”Fullfölj nu arbetet, så att resultatet svarar mot den goda viljan – allt efter er förmåga. Har någon bara den goda viljan, så är han välkommen med vad han har och bedöms inte efter vad han inte har. Meningen är ju inte att andra skall få det bättre och ni få det svårt. Nej, det är en fråga om jämvikt; nu skall ert överflöd avhjälpa deras brist, för att en annan gång deras överflöd skall avhjälpa er brist. Så blir det jämvikt, som det står skrivet: Han med mycket fick inte för mycket, han med litet fick inte för litet.”

Den tanken är dock mycket, mycket, mycket sällan luftad här (än mer sällan omsatt) i Etiopien, ”väckelsen” till trots. Så har vi det faktiskt inte i Sverige. Än.

Tipp-tapp, Tipp-tapp, mörkt i tysta vrårna…

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “Arbetstillfällen…

  1. Nina Westberg

    Hej. Lånat Mariahusets dator, dærfør æø. Glædjande att læsa att Addis fått ett energiverk av något slag som eldar massvis med sopor. Brænd plast luktar visserligen illa och om inte røken renas væl så ær den ju giftig, men det ær oavsett bættre det æn att plastskræpet ligger øverallt och ibland fastnar i magen på fåglar o djur så att dom lider och dør. Inte hørt om tipp-tapp førr utan bara om fattiga “tomtenissar” som av en eller annan orsak inte får mycket av sina førældrar, som hæmtar returskræp hos de som har lite bættre råd. Ofta i utbyte mot att de får returflaskorna o burkarna + kontanter før vi svenskar har ju i regel hjærta før fattiga barn o tonåringar. Och varfør inte? Finns ju inga riktiga jobb før dom. Lyssnar ofta på nyheterna och snappade att Kina fram tills nyligen tagit emot en massa sopor från andra lænder men nu har dom, med kort varsel, upphørt med det. Och lænderna som skickat sopor kan inte bli av med dem. Kina har blivit før rikt før att jobba som “sopgubbe” åt andra, bland annat genom investeringar i Etiopien och i många andra afrikanska land. Før øvrigt tycker jag mycket om Paulus-orden du citerade. // Vaknande miljømedvetande och dærmed renare luft och allt annat gott ber jag om.

    • Tack för ditt svar Nina! Hade inte hör att Kina slutat agera global sopgubbe. Har du förresten hört om projektet att ta bort plast ifrån världshaven? Intressant och viktigt initiativ!

  2. Staffan Grenstedt

    Tack för annorlunda och väsentlig information om återvinning i Addis med humoristiska vinklingar. Alltid roligt att höra av er!
    Staffan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s