På konferens i Amerikat

Hallojt! (som min gamle far brukade säga)

Min kollega Zetseat och jag har varit på konferens i Virginia i USA. Det handlade om Muntlig Bibelöversättning och deltagarna var från hela världen. En del var, liksom vi, deltagare i ett Muntligt bibelöversättnings-pilot-projekt, andra var skickliga teoretiker och ytterligare andra var, imponerande nog, både och. Jag har aldrig varit i USA innan och fick lyckligtvis tillfälle att under en eftermiddag strosa runt i Washington DC, bland stadens alla museer (fritt inträde!!) och sevärdheter (bl a vita sådana!!). Dagen därpå bar det av söderut mot Richmond, Virginia. Jag håller fortfarande på att processa vad jag lärt mig, men jag kan redan nu konstatera att vi fick tillfälle att träffa många inspirerande människor från jordens all hörn. Ett hade vi gemensamt: Längtan att få se Guds rike spridas även på de platser där folk ännu inte kan läsa och skriva. Hur kan dessa människor få del av Guds universella glädjebudskap om Jesus Kristus?

Det är inte lätt – men det är som det ska. Som en föredragshållare (Sebastian Floor från Syd-Afrika) sade angående hans femåriga erfarenhet av muntlig bibelöversättning:

“Det har varit fem kaotiska år. Och det skäms jag inte över.”

Zetseat och jag presenterade vårt arbete i Etiopien, hur vi arbetat, de svårigheter och de möjligheter vi sett. Egentligen var vi nio personer som fått stipendium för att åka på konferensen, men bara två av oss fick visum.

Nu är jag tillbaka hos familjen i Addis, jetlaggad men lycklig och i full gång med en workshop om uppmanande texter (ex. 1 Tess.). Förhoppningsvis också lite bättre rustad att klara uppgiften som rådgivare i projektet.

Frågan kvarstår dock, den för kyrkan alltid så pockande och relevanta: Hur kan vi använda oss av det vi redan vet, om både evangeliet och om bibelöversättning, för att sedan sträcka oss framåt mot nya situationer och nya människor? Hur kan vi bli som den skriftlärde Jesus talar om i Matt. 13:52. Han som med foten i de gamla texterna och metoderna sträcker sig mot framtiden och de nya människorna:

”Varje skriftlärd som har blivit himmelrikets lärjunge är alltså som en välbärgad man som ur sitt förråd kan ta fram både nytt och gammalt.”

Guds frid!

Sophia

 

 

Advertisements

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “På konferens i Amerikat

  1. stasch

    Härligt! Tack för update! Så inspirerande.

  2. Kersti Karlsson

    Men så spännande, Sophia! Vilket jobb ni få vara med om! Som ni kanske har hört så är jag på väg till Addis med en grupp. Främst ska vi besöka WSGs arbete, och har fått mycket hjälp med bokningar o.d. av deras Mengistu. Vi kommer den 27 oktober, och hinner kanske besöka basaren på internationella kyrkan under vår första sightseeing-tur i Addis. På tisdag åker vi söderut till Chencha m.m. Söndag den 4 nov har vi inte så mycket inplanerat ännu – halva gruppen åker hem på kvällen. Tänk om de som inte har tänkt annat skulle få träffa er? Bara en tanke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s