Hjortron och nya böner i Aira

Hej vänner!

Nu har ni försommar med högsommarvärme. Syrener, björkpollen (visserligen skönt att slippa…) och snart “Den blomstertid nu kommer”. Här har vi regn och åska. Regnperioden har börjat. Vi kommer vara de vitaste svenskarna i Sverige när vi landar på Arlanda i mitten av juni.

Under en långhelg fick vi lämna storstan för ett lummigt och grönskande Aira för att sedan med frisk luft i lungorna och nya böner i hjärtat återvända till storstan. Aira ligger i västra Etiopien, i gamla “EFS-marker” och där ligger ett stort sjukhus.  Vid detta sjukhus arbetar nu EFS-missionärerna Monica och Gunnar Edmark som rådgivare och det var dem vi åkte att besöka. Resan dit tog 12 timmar med bil. Det var en märklig känsla att ha färdats genom etiopisk landsbygd mil efter mil för att sedan kliva rakt in i ett svenskt hem med IKEA-möbler från 80-talet och äta pannkakor med svenska hjortron. Det var nog en av de finaste ankomsterna jag varit med om tror jag.

Monica och Gunnar tog emot oss väl hela familjen, och det visade sig att Aira hade något för allas våra smaker; Elias kunde när-studera olika insektsarter, Gabriel och Josef kunde hoppa på stenar i floden och spela yatzy med compound-barnen, Emanuel och John kunde hänga vid sjukhusets alla Landcrusiers och öppna och stänga dörrar (utan att låsa in sig en enda gång!) i Edmarks hus och jag kunde äta all den goda mat och alla de goda bakverk som Edmarks så skickligt tillrett!  Det var verkligen en skön paus från Addis-livet.

Men det finaste av allt var att få en liten glimt av Monicas och Gunnars vardag och arbete. Att få se på lokalerna där de jobbar och undervisar, att få inblick i deras glädjeämnen och svårigheter. Nu vet vi mer. Både om Västra Etiopien, EFS missionsarbete och om situationen för dagens missionärer. Föreställningar har blivit till erfarenheter. Då vet vi också mer om hur vi kan be. Att se med egna ögon, lyssna och besöka – det är alla saker som kan hjälpa oss förstå. Och dessa nya tankar som bildas när vi ser, lyssnar och besöker – de kan bli nya böner som vi bär med oss.

Det händer så ofta att jag stannar vid tankar. Tankar som pratar och tjatar och tjafsar och debatterar med varandra på ett hopplöst sätt. Som om de existerade i ett stängt, unket rum, utan luft- och ljustillförsel. Det är inte sant. Det finns ett öppet fönster mot Gud och evighetshoppet, som jag så ofta glömmer. Och det fönstret heter bön. Att låta det där fönstret få ta plats, få vara en ljuskälla, en öppning där frisk luft kommer in och där en tredje part får ta del av ens tankar och känslor och förehavanden. Det är bön. Det är också att släppa in hoppet i en till synes hopplös situation. Eller att dela glädjen med Honom som är min början och mitt slut. Åh, alla dessa tankar som kan förvandlas till bön. Herre, hjälp oss med det!

“Gör det under åkallan och bön, och be i er ande varje stund. Därför skall ni hålla er vakna och aldrig tröttna i er bön för alla de heliga.” Ef. 6:18

Guds frid och glädje! Och ta nu för allt i världen inte slut på alla soltimmar denna svenska sommar, utan spara lite till oss!

Sophia

 

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Hjortron och nya böner i Aira

 1. mannemanu

  Amen

  /Emanuel Gillberg
  0762-397139

  29 maj 2018 kl. 11:13 skrev Bibelbruk <comment-reply@wordpress.com>:

  bibelbruk posted: ” Hej vänner! Nu har ni försommar med högsommarvärme. Syrener, björkpollen (visserligen skönt att slippa…) och snart “Den blomstertid nu kommer”. Här har vi regn och åska. Regnperioden har börjat. Vi kommer vara de vitaste svenskarna i Sverige när vi l”

 2. Stefan R

  Härligt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s