I djupaste koncentration

IMG_9889.JPG

Hej vänner!

Jag sitter för närvarande i SILs bibliotek och förbereder mig för min första översättningskonsultation. Koncentrationen är total (i mitt anletes svett, eller hur stod det nu igen i 1 Mos 3??), som ni ser på bilden (som smygtogs av Christina Ledin för ett par veckor sedan när hon var här och hälsade på)  (Oj vad många parenteser det blev här nu då!!).

Det är framför allt Romarbrevets 14:e och 15e kapitel jag riktar in mig på; två kapitel i vilka Paulus briljerar i övertalningsförmåga och intellektuell skärpa. Men också i kärlek och omtanke om nästan.

Eftersom översättningsprojektet i fråga återfinns i ett känsligt område är det inte många detaljer jag kan ge, än mindre lägga upp bilder på teamet. Det finns bara en kopia av den så kallade back translation till amarinja och den fick jag tillgång till först idag, så nu är det KÖTTA läsning som gäller. Och försöka ställa rätt frågor. Inte helt lätt för en oerfaren consultant-in-training, i synnerhet inte eftersom just denna Back Translation är handskriven. Hoppas hinna genom kap 14 idag.

(För er som inte vet, fungerar det alltså så, att översättningen, som är gjord av modersmålstalare, i sin tur översätts till amarinja, som är det språk teamet och konsulten har gemensamt. Det är sedan den översättningen, en så kallad “back translation”, som konsulten läser och ställer frågor till. Att utbilda konsulter som talar alla språk i världen går inte, som ni förstår).

Under de tre kommande veckorna ska teamet arbeta tillsammans med en erfaren konsult och mig och vi ska tillsammans försöka förbättra översättningen.

Bed för teamet och för konsultationen. Om beskydd för översättarna. Att vi tillsammans ska kunna hitta saker i texten som kan åtgärdas så att översättningen blir riktigt bra och Guds evangelium kan predikas även på detta folks modersmål.

“Ty det är skrivet: Så sant jag lever, säger Herren, för mig skall alla knän böjas, och alla tungor skall prisa Gud.”

Rom 14:11 (efter Jes 45:23)

Frid och glädje!

Sophia

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “I djupaste koncentration

  1. Kersti Karlsson

    O så spännande det låter! Änglarnas beskydd över er som jobbar tillsammans med detta! (det var ju Mikaeli-helgen igår så vi blev påminda om änglarna!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s