Tillbaka

Hej!
Tillbaka. Det är vackert ord, tycker jag. Elin Wikström, en av de ungdomar (som idag är unga vuxna) jag fick lära känna under våra år i Värmland, påminde mig nyligen om storheten i återvändandet.  Att få ha ställen att komma tillbaka till. Ställen som inte är nya utan som känns igen. Platser där viktiga saker hänt, där man danats och omdanats som människa – tänk att få komma tillbaka till sådana platser! I världen finns nu många människor som inte har möjlighet att återvända till just sina speciella platser. Kanske dessa platser till och med är jämnade med marken. Det är en svår sorg som vi kanske kan hjälpas åt att bära.

När vi nu står på Etiopisk mark igen efter en intensiv sommar är det skönt att det får vara just så att vi kommer tillbaka. Till vårt hem, vårt liv här, våra sysslor och förehavanden, våra glädjeämnen och svårigheter. Vi får ta vid där vi slutade i juni. Även under sommaren har vi haft förmånen att komma tillbaka till olika ställen som vi känner sedan tidigare. Platser som har spelat och fortfarande spelar en stor roll i våra liv. Livet rullar på och det är mycket som förändras och att mitt i allt detta få återvända, komma tillbaka, är något vi är tacksamma för.

Den här gången kommer vi tillbaka till lite olika saker. Elias ska börja undervisa sina studenter nästa vecka. Hans arbetskamrater var glada att se honom igen och tyckte han såg välnärd ut (“Välkommen tillbaka Elias! Wow, vad fet du har blivit!” :)) Jag pluggar och ska också börja förbereda mig för en consultant checking av Romarbrevet i oktober. Jag känner mig ganska orolig för hur det ska gå att konsultera på amarinja men kanske kan jag våga leva mer i tillit. Dessutom kommer jag ju inte vara ensam med teamet utan tillsammans med en senior consultant.

Att komma tillbaka är ju ett stort tema även i bibeln. Liknelsen om den förlorade sonen kanske är det viktigaste exemplet på människans möjlighet att få återvända till Fadern, vad som än inträffat när hon varit “borta”.

Önskar er alla en fin sensommar!

“Vänd tillbaka och var stilla, då kan ni räddas, genom lugn och tillit vinner ni styrka.”

Jes 30:15

 

 

 

Advertisements

5 Comments

Filed under Uncategorized

5 responses to “Tillbaka

 1. mannemanu

  Lycka och glädje :D

  ________________________________ Från: Bibelbruk Skickat: den 23 augusti 2017 13:40 Till: egillberg@hotmail.com Ämne: [New post] Tillbaka

  bibelbruk posted: “Hej! Tillbaka. Det är vackert ord, tycker jag. Elin Wikström, en av de ungdomar (som idag är unga vuxna) jag fick lära känna under våra år i Värmland, påminde mig nyligen om storheten i återvändandet. Att få ha ställen att komma tillbaka till. Ställen so”

 2. Nina Westberg

  Hej. Gott att höra att ni landet i ert vardagsliv i Addis utan större problem. Nu somnar säkert småttingarna sött kl sju (eller när dom nu bör sova) eftersom solen redan “gått och lagt sig” då. Badrumsspindeln ser ut som de vi brukar ha här i Sverige men i det här huset har ingen flyttat in än, inte vad jag kan se. Hon är ett nyttigt husdjur som ni ska vara rädda om, men det vet ni väl redan. Så sjung Imse vimse för de små och beundra den. Jag skrattade gott när jag hörde att dom hälsade Elias med “Hej så tjock du blivit…” Nu har jag inte mött honom på en månad ungefär men jag kan inte tro att han anlagt gubbmage än utan det är nog som du sa med ett finare ord – välnärd. Vid midsommar såg han rätt tanig ut men åh andra sidan, han har ett intellektuellt jobb och behöver väl inte vara så muskulös för att fixa det. Om det finns någon slags nötter att få tag på, jordnötter eller så, kan det i alla fall vara ett bra näringstillskott. Här är det vackra sensommardagar nu. Skjöldur fick hovarna verkade i morse och sen har jag plockat lite svamp och lullat på här hemma med kattungar, biltvätt och sånt. En fin höst önskas

  Nina

 3. Kersti Karlsson

  Tack för eran blogg! En gång när jag varit hemma en sommar och visst flåsade lite i backen upp från bibelskolan i Nakamte, kommenterade Kes Berhanu, då president för Centrala Synoden: ”Too much ice-cream in Sweden?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s