EFS – genomtänkta pengar

Anställda på HCE och representanter för olika partners. Notera den höga EFS-närvaron :)

Det har varit lite hektiskt för mig senaste veckorna med många studentuppsatser att läsa, så denna bloggpost är lite utdaterad rent händelsemässigt och har legat som ett draft alldeles för länge… Men eftersom detta inte är någon nyhetssite så känns det mer angeläget att få upp posten än att den inte kommer upp alls, så håll till godo med lite treveckogamla bilder!
Vi har haft Erik Johansson och Anna Claesson på besök och som vanligt när de dyker upp så blir det händelserika dagar, där även jag fått vara med på ett hörn. Bland annat har vi varit på partnermöte med Hope For Children of Ethiopia (HCE). Här har EFS varit med från starten med både pengar och råd och det var väldigt intressant att få se verksamheten på nära håll för mig som bara varit på deras kontor förut.

Lite drygt hälften av barnen på HCE’s skola samlade till sångstund.

Vi besökte den skola de driver bland de allra fattigaste vedbärarna på Entotto. Entotto är ett av bergen som omger Addis där oerhört många människor tjänar sitt uppehälle genom att samla pinnar och löv i eukalyptusplantagen på bergets sluttningar som de sedan säljer som bränsle.

Såhär bor tusentals människor i Addis. Just detta hus ligger i det område där barnen på HCE’s skola kommer ifrån och där väldigt många livnär sig på vedplocking.

Vi fick också besöka några av de hem barnen bor i: en oerhörd fattigdom och uppgivenhet som är så massiv att det är svårt att inte drabbas av denna hopplöshet själv. HCE däremot jobbar oförtrutet på i förvissning om att det går att göra skillnad.

Vävstolarna som HCE tillhandahåller i sitt projekt att befria vävslavar.

Vidare fick vi se hur HCE arbetar med prostituerade tonårstjejer och ger dem en yrkesutbildning till hårfrisör, kock eller sömmerska istället. De ger också vävslavar möjlighet till återförening med sina föräldrar eller att fortsätta väva fast som egenföretagare istället (något de äldre vävslavarna ofta väljer). Då de spenderat så många år vid vävstolen är de synnerligen skickliga vävare och väver då på HCE’s vävstolar tills de tjänat ihop en summa stor nog att starta egen vävbusiness.

Sjalar vävda av de före detta vävslavarna i HCE’s projekt och som nu väver för egen förtjänst. De finns till försäljning för ca 60 skr styck och håller mycket god kvalitet. Vill någon beställa (både enstaka sjalar och större kvaniteter fungerar) så kan jag förmedla kontakten.

Dessa slavar är pojkar som rekryteras i sjuårsåldern i fattiga landsortsfamiljer som tror att deras barn kommer få det bättre i huvudstaden. De försvinner sedan i ägarens fabrik där de arbetar 12-16 timmar om dagen vid en vävstol. De som eventuellt lyckas fly hamnar på gatan eftersom de mycket sällan har en aning om ifrån vilken by de kommer. Byarna ligger dessutom många hundratals kilometer från Addis så HCE har ett digert detektivarbete att hitta de yngre barnens familjer och försöka återförena dem. Ofta (tyvärr inte alltid) lyckas det och man har genom åren fått köra hem åtskilliga barn.
Hur det kan finnas så mefistofeliskt onda människor som lurar av outbildade och utfattiga föräldrar deras småbarn för ett liv i total förnedring och övergrepp är ofattbart men inte desto mindre mycket påtagligt här i staden där man ser dem överallt trots lagen som tydligt förbjuder dessa verksamheter: lagen är en sak, verkligheten en helt annan.

En av killarna från Light House berättar om vad HCE har betytt för honom, intervjuad av Bethel – en av HCE’s anställda eldsjälar.

EFS största bidrag till HCE gäller ett projekt som går under namnet ”Light House”. Här ger man gatupojkar eller pojkar med stor risk att hamna på gatan en möjlighet till utbildning. De har dels ”stipendiater” som bor ”hemma” (vad som kan anses vara ett ”hem” är väldigt töjbart här) men som får utbildningen (hela vägen från grundskola till universitet) betald och dels ett hus som är ett ”all inclusive”-koncept där pojkarna tas in för att bo tills de har tagit sig igenom hela sin skolgång och universitetsutbildning.
Det var mycket gripande att få höra dem berätta om vad Light House betytt för dem och också lärorikt (om än fruktansvärt) att få höra av (tidigare) gatubarn själva hur de lever och dör i denna hårda stad. Det var också fint att se hur klokt och väl EFS satsar sina pengar här och vilka otroligt fina eldsjälar till människor som jobbar med dessa olika projekt.

Yonas Tesfye (första bilden, övre raden, längst ut till höger, i ljusblå kavaj) som leder arbetet vill passa på att hälsa och tacka till alla er som genom era gåvor till EFS bidrar till denna verksamhet!

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “EFS – genomtänkta pengar

  1. Nina Westberg

    Hej. Vilket fint projekt EFS bidrar till då dom støder Ligth House som befriar barnslavar och ger dom en framtid. Jag ær intresserad av att køpa ett par schalar och det stod att ni kunde førmedla kontakt. Tack før allt gott ni gør dær borta i Etiopien! / Nina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s