Pedagogiska verktyg

20161011_113701verktyg3

Nu går det äntligen att blogga igen har vi märkt – så förhoppningsvis blir det väl åter lite fart på den här sidan :).

Jul och nyår har vi hunnit fira och besök från Sverige njuter vi fortfarande av i form av mormor Eva som varit här sedan början av december. Även om det inte har varit så mycket till jul- och nyårs- väder ute på dagarna så är kvällarna lika mörka som den mörkaste decembernatt så julstjärnor och adventsstakar får till något av julkänslan ändå. Den försvinner dock rätt snabbt med den uppgående solen och fågelkvittret som ingen julgran i världen lyckas övertala att ”det är en ros utsprungen”. (Utom i våra rabatter förstås, för där blomstrar det naturligtvis trots att vi varit väldigt dåliga på att ens försöka få trädgården fin. Vi har sagt att det är detta års uteprojekt. Få se om det blir verklighet eller om det också dränks av jobb och tvillingbusiness…)

Höstterminen är över för studenterna. För oss lärare är det rättning och betygsättning som gäller samt att lägga upp nästa års kurser och kurslitteratur. Kommande år skall jag ha tre kurser om planen håller: två som jag haft förut och så en ny: Old Testament Prophets. Mycket spännande!

Spännande är det också att kliva in i klassrummet på morgonen och se till att man klarar dagen: kritor till tavlan brukar vara det minsta problemet, tavelsudd ett lite större. Värst är elektriciteten som man aldrig vet om den finns eller inte. Det kan därför vara väldigt lurigt att planera in att använda projektor eftersom det ofta strandar i att man står med datorn vänd mot klassen och försöker få dem att se vad som var tänkt att visas på väggen.

Om man ändå har sådan tur att elen funkar bör man ändå vara utrustad med lite verktyg utöver Bibel, dator, kursbok och projektor: oväntade situationer där eluttag plötsligt är väldigt trasiga är inte alls så oväntade här och därför ser jag oftast till att ha med mig både skruvmejsel, tång och tejp i ryggan för att få lektionerna att flyta lite bättre och slippa djupurladda min trogna laptop.

Om elen är på vill jag ju gärna kunna utnyttja den även om det bara sticker ut två nakna sladdar ur väggen.

20161011_111603verktyg2

Ont om kvalitet är det nämligen gott om och att en otrolig mängd saker går sönder och måste lagas (eller vanligare: inte går att laga utan måste bytas ut) är en VÄLDIGT påtaglig del av vardagen som också tar en hel del tid i anspråk.

Då jag ju på många sätt tycker det är väldigt roligt att laga eller fixa saker så pendlar det hela tiden mellan frustration över grejer som går sönder och en tillfredställelse att kunna fixa dem igen. Men visst är det djupt irriterande när man lyfter en hink med vatten och den bara följer med halvvägs: sen går kanten sönder och man står med bara handtaget i handen. Och väldigt våta fötter…

 

Vi försöker se dessa upplevelser som en fördjupad lektion i den här världens bristfälligheter och ett sätt att odla vår längtan efter det fullkomliga. Det grekiska ordet (teleios) som oftast översätts med ”fullkomlig” är ett teologiskt mycket viktigt ord och används i olika former ett otal gånger av NT-författarna och allra mest i epistlarna: är inte det talande?

Hur brottades inte de tidiga kyrkoledarna med all den ofullkomlighet som fanns i deras församlingar och hur vill de inte uppmuntra sina älskade församlingsmedlemmar att söka det fullkomliga! Teleios är ett ord med progression – det ligger liksom inbakat i ordet att den gudomliga tanken för det som är bristfälligt är att det skall fullkomnas. Potentialen finns där men inte processen. Inte förrän Fullkomnaren (Heb 12:2) sätter igång den. För att citera Malaki: ”…han sätter sig ner likt den som smälter och renar silver.” (Mal 3:3)

Hebreerbrevets författare är den av bibelförfattarna som allra, allra oftast återvänder till det fullkomliga. Bland annat i detta fantastiska stycke:

Men nu har Kristus trätt fram som överstepräst för det goda som skall komma. Han har gått genom det större och fullkomligare (teleios) tält som inte är gjort av människohand, det vill säga inte tillhör denna världen. Och med sitt eget blod, inte med blod av bockar och kalvar, har han en gång för alla trätt in i helgedomen och vunnit befrielse åt oss för evigt. (Heb 9:11-12)

Stycket är ett exegetiskt mästerverk – snudd på fullkomnat kanske – och rymmer hela den kristna frälsningsläran: Jesus Kristus som fullkomnaren i det att han själv är fullkomlig. Jesus Kristus som inkarnerad och inte av denna världen men i den. Jesus Kristus som genom sitt offer en gång för alla vinner försoning åt oss i evighet.

Det är kanske något att tänka på nästa gång jag står med en trasig grej i handen som gått sönder bara för att den användes till det den såg ut att vara gjord för.

Även detta skeva fenomen (att saker tillverkas bara för att kunna säljas och inte för att kunna användas) som ständigt ansätter oss i den här bristfälliga världen kommer välan förhoppningsvis en dag att få sin dom och förvandling i Honom som vill luttra oss alla för evigheten.

Jag är dock mycket glad åt att min jordiske far lärt mig att använda inte bara det oförstörbara och pedagogiska verktyget Bibeln utan även avbitare och skruvmejsel och att man skall ha som utgångstänk att trasiga saker om de inte kan lagas säkerligen kan användas till något annat. För i väntan på det fullkomliga får vi ju ändå dras med det trasiga och då gäller det att inte tappa modet. För att citera Hebreerbrevet igen:

”…låt oss då, även vi, befria oss från allt som tynger, all synd som ansätter oss, och hålla ut i det lopp vi har framför oss.” (Heb 12:1)

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Pedagogiska verktyg

  1. mannemanu

    /Emanuel Gillberg
    0762-397139

    10 jan. 2017 kl. 14:20 skrev Bibelbruk <comment-reply@wordpress.com>:

    bibelbruk posted: ” Nu går det äntligen att blogga igen har vi märkt – så förhoppningsvis blir det väl åter lite fart på den här sidan :). Jul och nyår har vi hunnit fira och besök från Sverige njuter vi fortfarande av i form av mormor Eva som varit här sedan början a”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s