Om saker kunde tala

I somras snubblade jag över en bok som heter ”Every thing we touch” (ung. ”Allt vi vidrör”) av den argentiskfödda etnografen Paula Zuccotti. Denna Zuccotti hade ett längre tag funderat över vad de saker vi vidrör under en dag kan berätta om oss som människor/samhällen. Så fick hon idén att låta ett antal människor från olika delar av världen, i olika åldrar, samla ihop alla de saker de rörde vid under en hel dag, från det att de vaknade till det att de somnade. Undantaget var större saker som dörrar, skåpluckor, bilar osv. Sedan lade Zucotti alla sakerna i kronologisk ordning och tog ett kort på hela härligheten. Resultatet av detta fantastiska och vansinniga tilltag blev en bok som försöker förklara vilka människor är utifrån de saker de rör vid. Mycket vardagligt och mycket märkligt!

När jag bläddrar i boken slår det mig både hur olika men ändå lika vi människor är. Allt alla rör vid har ju det gemensamt att det antingen handlar om mat, klädesplagg, hygienartiklar, arbetshjälpmedel eller hjälpmedel till lek och rekreation. Var vi än bor och hur gamla vi än är är det sådana saker vi människor sysslar med: Vi äter, vi klär oss, vi arbetar för brödfödan, vi tvättar oss och vi leker. Den stora skillnaden ligger i hur stor andel av alla saker som utgörs av den ena eller andra kategorin. En del arbetar mer, en del leker mer. En kvinna utmärker sig genom att enbart ha rört vid sitt dok, sin bibel, sitt radband och sina sandaler. That’s it. Vem hon är? En nunna i Madrid.

I familjen har vi ibland roat oss med att titta på bilderna och sedan försökt gissa vem det är som rört vid just dessa saker. Är den en ung person, en gammal? En man, kvinna? Vad jobbar han/hon med? Vad kan vi förstå av vem just denna människa är genom de saker han eller hon rör vid?

IMG_0274

En 72-årig musiker från Shanghais dagliga grejer

Jag har funderat mycket på vad jag rör vid under en dag och vad det säger om mig som person. Hur skulle fotot på dina saker se ut?

I språkskolan har vi sysslat en del med amhariska ordspråk. Även här slår det mig hur allmänmänskliga och universella många ordspråk är. Kanske är det så att vi i många kulturer har behov av att uttrycka ungefär samma upplevelser och känslor och visdomar i korta, slagkraftiga senstenser. Här följer några amhariska exempel (som ni förstår är de ungefärligt översatta och har i språkförbistringen förlorat sin slagfärdighet och humor):

”När hyenan går skäller hunden.”   (jfr. ”När katten är borta dansar råttorna på bordet.”)

”Om det finns kärlek finns ingen plats för loppor”   (jfr: Finns det hjärterum finns det stjärterum”…..haha! Här är budskapet det motsatta?)

”Mannen som ständigt vill ha mer förlorar det han har” (jfr. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.”)

”Två fötter har jag men jag kan inte klättra upp för två träd samtidigt för det.” (Kan ingen svensk motsvarighet men visst är det sant!)

Och så min personliga favorit:

”Den som har guld i handen, räknar det som brons”. (Det vill säga, det vi redan har, det glömmer vi att vara tacksamma för. Här har svenskan det motsatta budskapet: ”Bättre en fågel i handen än tio i skogen.” Fast å andra sidan: ”Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.” Lite liknande ändå kanske.)

Sedan har jag slutligen ett exempel som jag nog inte riktigt förstår:

”Oxen spenderar dagen med slaktaren.” (Vad menas här? Några idéer? Kanske att alla människor runtomkring förstår att den ena av två kamrater inte vill den andra väl medan den stackars oxen själv inte begriper slaktarens avsikter??)

Ja, vi har mycket gemensamt ändå vi människor. Oavsett var vi bor och vad vi gör.

Nästa, mycket målande exempel, är hämtat från Ordspråksboken 10:26:

”Som syra för tänderna och rök för ögonen

är den late för dem som skickar honom.”

Ja. Författaren har utan tvekan grundat sina liknelser på verkliga erfarenheter. Bitterheten är så väl beskriven att den skär genom tid och rum och når ända fram till oss  år 2016.

Önskar er alla en riktigt fin vecka. Fri från syra- och rökattacker.

Frid och glädje från

Sophia

Advertisements

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “Om saker kunde tala

 1. mannemanu

  ❤️

  28 aug. 2016 kl. 17:41 skrev Bibelbruk <comment-reply@wordpress.com>:

  bibelbruk posted: “I somras snubblade jag över en bok som heter ”Every thing we touch” (ung. ”Allt vi vidrör”) av den argentiskfödda etnografen Paula Zuccotti. Denna Zuccotti hade ett längre tag funderat över vad de saker vi vidrör under en dag kan berätta om oss som männis”

 2. Intressant inlägg! 😃
  Gällande oxen och slaktaren tolkar jag det så här: trots att man vet att något är destruktivt så tvingas man stanna i det då det inte finns något val. Typ att man fortsätter arbeta i gruvan trots att man vet att man kommer dö i förtid för att kroppen tar stryk – men man behöver jobbet! Eller ännu mer dramatiskt – en kvinna som stannar hos en misshandlande man för att inte förlora barnen.
  Kan inte komma på nåt svensk ordspråk… En negativ variant av “man ska inte bita den hand som föder en”?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s