Jag var hungrig och ni gav mig att äta

image

Här byggs WSGs klinik som förhoppningsvis snart skall kunna serva närområdet med sjukvård.

Igår stannade vi hemma från kyrkan och bänkade oss istället framför den direktsända avslutningsgudstjänsten från EFS årskonferens och hörde bland annat kesTeshome (som bjudits in som gäst härifrån Addis och Mekane Yesus Kyrkan där han är biträdande generalsekreterare) predika över missionsbefallningen och om hur vi alla har olika roller i missionsuppdraget men samma mål: att föra människor till tro på Herren. Det får bli uppmaningen inför denna vecka då seminariet drar igång igen efter påsklovet!

Mekane Yesus- kyrkan följer nämligen av praktiska skäl (i likhet med de flesta andra organisationer och kyrkor här) den ortodoxa kalendern och i år skiljer den sig från västkalendern med ungefär en månad. Påsklovet innebar att jag haft tid till en rad viktiga besök som fått vänta lite för länge men som nu äntligen blivit av: besök på Win Souls for God (WSG), besök på Mekane Yesus- Kyrkans huvudkontor och besök på Svenska Ambassaden. Allt under ledning av Jonas Nordén som i sin roll som EFS representant här i Etiopien känner de flesta och vet det mesta. Tanken är att vi kvarvarande EFS-missionärer på olika sätt skall dela på representantskapet nu när Nordéns återvänder hem till Sverige efter avslutat uppdrag och fyra mycket uppskattade år här i landet. Det var därför väldigt värdefulla möten och jag är stolt över att få representera en organisation med så många bra järn i Elden.

WSG är en organisation som många i EFS har både hört talas om och stöttat på olika sätt genom åren och i höstas var det många av EFS medarbetare som fick titta närmare på deras arbete när medarbetardagarna gick av stapeln här. Nu fick även jag denna möjlighet och det var förstås både intressant och gripande.

Verksamheten riktar sig mot barn och unga som på olika sätt lever på gatan eller i prostitution och har som syfte att dra dem därifrån och ge dem mer meningsfulla arbeten och uppdrag och möjlighet att möta Jesus.

Man jobbar mycket med uppsökande verksamhet där man tar individuell kontakt med barnen och försöker övertala dem att lämna gatan och istället gå in i någon av de många olika utbildningar som WSG tillhandahåller och man har också ett stort matprogram som bespisar upp till 1000 gatubarn två gånger dagligen. Behoven är dock enorma och Gizachew Ayka som leder arbetet räknar med att det finns ungefär 60 000 gatubarn i Addis. Det blev en intensiv rundvisning av några av WSGs lokaler och skolor och kommande projekt men jag hoppas även få följa med på fältet någon gång och komma arbetet ännu lite närmare.

Det är gripande och stort att få möta människor som fått ett nytt liv genom kyrkan. Deras förvandling blir ett så tydligt vittnesbörd om hur viktigt det är att vi med de olika medel och gåvor vi fått (precis som kes Teshome uppmanade oss i gårdagens predikan) går ut och fortsätter kalla lärjungar.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s