De komma från syd och nord, de komma från öst och väst…

Efterwpid-20150818_172013.jpg ett par omtumlande dygn som inneburit hemresa från Sverige till Addis och att komma iordning härhemma, så har terminen börjat idag.

Att komma iordning härhemma har varit detsamma som att hälsa på (nästan) alla man borde, ställa ut nya kackerlackfällor, sätta upp lite nya lampskärmar från IKEA (lampor är ganska ofta förskräckligt nakna här i Etiopien och det har i alltför hög grad gällt även vårt hus), fixat lite fult kopplad och dåligt dragen el (vilket vi inte tog oss tid till under våren) och målat lite på ställen där det länge behövts just målas, lagat lite verandatak (mindre framgångsrikt dock), handlat mat och förnödenheter, rensat hängrännor, samt inspekterat vår lilla damm med tillhörande våtmark längst ner i trädgården som skapats av allt regnvatten som samlas där nu under regnperioden. Det har såklart också handlat en hel del om fotboll. I alla fall för vissa av oss…

wpid-20150818_171135.jpg

Mekane Yesus Seminary

Terminsstart har varit detsamma som att skjutsa Gabriel och Josef till skolan (imorgon åker de skolskjuts som vanligt) och den terminsstartande lovsångsstunden där, samt hålla antagningsintervjuer med blivande studenter på Mekane Yesus Seminary.

Alla studenter som söker till teologiutbildningen genomgår (utöver betygsurval och rekommendation) också ett engelskaprov och en intervju. All högre utbildning i Etiopien sker på engelska, så för lite kunskaper här kan ge svåra studieproblem. Intervjun är sista steget och sker bara med dem som också klarar engelskan och det är alltså detta jag suttit med.

Tio studenter har jag (tillsammans med en kollega) intervjuat oss igenom idag. Det viktigaste är att avgöra om personen ifråga är mentalt stabil, vettig och allmänt fungerande. I andra hand skall vi avgöra om vi tror att han eller hon också kommer klara teologistudier såväl akademiskt som ekonomiskt. Studenterna vi intervjuat kommer från hela landet och är oftast ditskickade av sin lokala församling för att vidareutbilda sig teologiskt och kanske till och med komma tillbaka som präster.

Jag har fascinerad lyssnat till hur en från östra delarna av landet vuxit upp som muslimsk pastoralist och vandrat omkring med hjordar av getter och kameler ute i total vildmark innan han nåddes av Guds ord genom en gudsman från Mekane Yesuskyrkan som fick be för och profetera in helig Ande i hans liv. Detta slutade med att han mer eller mindre till slut fick fly från sin familj som inte kunde tolerera att han övergivit Muhammed. Istället arbetar han nu för Mekane Yesus Kyrkan för att nå just pastoralister (det finns en hel del sådana i detta stora land).

Jag har lyssnat till hur en annan student från västra Etiopien som också kom från en muslimsk familj, idag gläder sig åt att de släktingar (inklusive hans egna föräldrar) som vid flertalet tillfällen hotade med och försökte mörda honom nu är kristna precis som han själv. Detta på grund av Ordet som han oupphörligt fortsatt predika för dem. Nu hoppas han få hjälpa till i arbetet med att nå just muslimer med det goda budskapet att Jesus inte bara var en profet utan också Herren som blivit korsfäst för deras skull.

Jag har fått prata med studenter från söder som vuxit upp i grästaksbyar med lokal häxtro och total vidskepelse och sådana som är tredje generationens tjänare i kyrkan och födda här i storstaden Addis.

Med andra ord en mycket spretig samling människor med olika modersmål, kultur och härkomst. Men med ett tydligt gemensamt: kärleken till Jesus och hans ord. Alla har de också uttryckt en förståelse för det psalmisten skriver: Att frukta Herren är vishetens begynnelse, insikt vinner de som gör hans vilja. (Ps 111:10)

Det har varit en fantastisk dag och fantastiska intervjuer. Kanske var jag lyckligt lottad som fick så många begåvade och lovande studenter att intervjua. Låt vara att engelskan ibland varit näst intill förskräcklig (nästan lika dålig som min amarinja) men kärleken till Bibeln har det inte varit något fel på bland dem jag talat med idag! Mycket uppmuntrande och glädjerikt om än rätt utmattande – inte minst som jag även fick en bunt med uppsatser att rätta till på torsdag av Gedion – min närmaste chef här på seminariet. Skall fortsätta läsa dem nu. Här är framsidan till en av dem, bara så att ni får en liten glimt av vad etiopiska teologistuderande väljer att fördjupa sig i!

wpid-20150818_222633.jpg

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “De komma från syd och nord, de komma från öst och väst…

 1. mannemanu

  Häftigt

  Skickat från min iPhone

  > 18 aug 2015 kl. 22:03 skrev Bibelbruk :
  >
  >
  >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s