De vandrade i umgängelse med Gud

mys grad

Nu har regnperioden dragit igång mer ihållande och det regnar nästan varje dag och det är blött och lerigt. Ordentligt lerigt. Men värre skall det bli säger de som vet!

Det har varit examen på Mekane Yesus Seminary. Hela aulan var då knöfull av personalvetare, ekonomer, musiker och inte minst teologer som nu alla hoppas få gå ut i arbetslivet och använda sin utbildning. Låt oss be att så blir: det är alldeles för få i detta land med en högskoleutbildning och tyvärr ändå alldeles för få av dessa som verkligen får arbeta som det de utbildat sig till. Mekane Yesus Kyrkan har genom sina olika utbildningsinstanser en viktig uppgift och det är härligt att se ett helt hav av nybakade studenter uppmanas att använda sin utbildning för Guds rikes tillväxt. Tyvärr är den akademiska kvalitén är svår att upprätthålla när så många vill studera och kraven på studenterna och intagning sjunker för att kunna ta emot så många som möjligt. Be därför gärna för seminariet och Mekane Yesus kyrkan och den viktiga, folkbildande uppgift som man har i detta stora land.

road nekamte

I Nakamte i västra Etiopien har EFS varit engagerat på olika sätt sedan ungefär ett sekel tillbaka. När vår missionssekreterare Erik Johansson var här förra veckan skulle han därför dit på en rad möten med synodledning och företrädare för bla den lilla Mekane Yesus- kliniken där. Då passade jag på att hänga med och fick på så sätt se denna plats som är så nära så många EFSares hjärtan, vilket var fantastiskt.

Vägen dit är också fantastisk: Några mil utanför Addis upphör plastpåsarna att virvla omkring bilen, petflaskorna syns inte längre i diket, bäckarna och forsarna har rena strandbrinkar utan drivor av skräp och luften är hög, klar och härlig att andas tillskillnad från den tunga och skitiga smogen i huvudstaden. Colobusapor och markattor klänger i träden utmed vägen och babianer letar mat i gläntorna. Allt under dramatiska berg klädda i härlig grönska.

I Nakamte tar dock skräpet vid igen – men inte alls på samma sätt som i Addis – och luften är ren: Nakamte känns som en ganska liten stad trots sina dryga 100 000 invånare. Här finns ett teologiskt college i Mekane Yesus Kyrkans regi, uppbyggt av bland annat svenska EFS-missionärer och där många EFSare också undervisat genom tiderna. Här finns bland annat Aster Gannos och Onesimus Nesibs och Erik David Söderströms gravar att beskåda. Onesimus Nesib var en ung slav som friköptes av den Schweitziska upptäcktsresanden Werner Munzinger och fick plats på EFS missionsskola i Imkullu i dagens Eritrea. Då han visade sig vara en lysande student skickades han av missionen till Sverige och EFS missionsinstitut Johannelund 1876-81 för att få fem års teologisk utbildning – något synnerligen remarkabelt vid denna tid. Han återvände sedan till Etiopien full av missionsiver och tog sig före att översätta Bibeln till sitt modersmål, oromiffa som är ett av Etiopiens största språk.

Då han som liten rövats bort av slavjägare och spenderat största delen av livet utanför sin egen kultur upplevde han dock att de egna kunskaperna i modersmålet var alltför bristfälliga för att kunna göra en bra översättning. Han sökte således efter hjälp och fann den i en kvinna vid namn Aster Ganno som även hon var en före detta slav, utbildad av EFS i Imkullu. Hon visade sig synnerligen skicklig i översättningsarbetet och tillsammans kunde de presentera en fullbibel år 1899. Denna översättning stod sig i nästan hundra år och används faktiskt fortfarande av många.

Erik David Söderström som också ligger begravd bredvid dessa pionjärer var utsänd av EFS som läkare för att verka i området och han och hans fru Gusti som var sjuksköterska fick tjäna i Nakamte i många år. Hans gravsten pryds av orden från 1 Mos 5:22: “Han vandrade i umgängelse med Gud.” Ett inte så litet eftermäle – särskilt inte som citatet syftar på den minst sagt mytomspunne Henok (som kanske är värd en egen utläggning här på bloggen någon gång :) ). För den som vill läsa mer om dessa tidiga och inspirerade missionärers liv är Gustav Aréns (präst, EFS-missionär och en av initiativtagarna till Mekane Yesus Seminary) böcker Evangelical Pioneers in Ethiopia och Envoys of the gospel in Ethiopia ett måste.

Någon borde också ta sig före att (med Aréns böcker i handen) utöka de svenska wikipediaartiklarna på detta område!

Nu väntar Sverige och Värmland-Dalsland på oss och vi byter etiopiskt regn mot svenskt, injera mot smörgås och sol från zenit till sena, ljusa kvällar.

gravar aster

Allt gott och Guds välsignelse!

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “De vandrade i umgängelse med Gud

  1. Margarethha Almqvist

    Såroligt att läsa om kära Nakamte. Mina 3 yngsta barn föddes där.

  2. Anna Strömqvist

    Vi önskar er en riktigt skön sommar! Kramar kramarna Strömqvist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s