Mebrat…. alle!

image

Strömavbrott är inte det minsta ovanligt här på compoundet utan tvärtom något som vissa veckor inträffar ett par timmar varje dag. Men lyckligtvis brukar elen komma tillbaka relativt snart och odramatiskt. Men i går kväll var det inte ett vanligt avbrott som drabbade oss och våra grannar utan ett så ovanligt avbrott som att ett träd plötsligt och utan förvarning med ett jättebrak gick av och slet ner 4 elstolpar med tillhörande elkablar. (Eller elhärvor kanske är ett mer rättvisande ord.) Så nu spörs det när vi får strömmen tillbaka, för detta ser ut att vara ganska svårt att fixa på tre minuter. Dessutom är en stolpe knäckt som dock fortfarande står upp och den måste också bytas ut vilket är mycket kompicerat då den har väldigt många elhärvor i toppen.
Min gissning är därför att de kanske lyckas få igång strömmen relativt snart (de jobbar ruskigt febrilt härute skall tilläggas) men att det sedan får bli en massa ytterligare strömavbrott för att göra lagningen lite mer permanent (dvs få upp ledningen i luften igen). Så tillsammans med de normala strömavbrotten så kommer det nog bli en ganska spänningsfattig tid framöver. Kanske. Man vet aldrig säkert :). Tack nu till Agne o Karin Nordlander som låter oss förvalta ett par väldigt bra laddbara lampor – de kommer vi nog få ännu mera använding av kommande dagar kan tro. Hoppas bara frysen inte hinner smälta innan de lyckas dra igång nätet igen. Det är ju trots allt lite tröttsamt i längden med “no power” eller “mebrat jelem” som det heter på amarinja.

Det är samtidigt få tillfällen som är fyllda med glad överraskning som när folk utropar ‘mähbrat alle’ och alla lampor man glömt släcka plötsligt tänds.

Såhär i pingst är det ju inte utan man gör kopplingen till “kraften från höjden” som Jesus utlovar sina lärjungar och som de fick vänta på alla sju veckorna mellan påsk och pingst. (Det var sannerligen en ‘power cut’ som hette duga!) Förstå glädjen när de så plötsligt fylles med Anden och tändes där på pingstdagens morgon! Lång väntan på det underbara gör ju ofta bara det underbara underbarare – kanske en av oraskerna till att Jesus lät lärjungarna vänta.
Men det har också lite mer teologiska övertoner än så: pingsten (på hebreiska Shavuot) är den tid då man firar att påskens löften om att man (på grund av påskalammets blod och Herrens nåd) undgått domen över Egypten och istället får besitta Landet, gått i uppfyllelse. Dessa löften uppfylls mycket tydligt i och med den första vårgrödan som då kommer upp och som man därför bar fram som ett förstlingsoffer i templet: landet bär frukt så att folket kan leva. Man firade också pingsten till minne av hur Herren uppenbarade sig för folket på Sinai i eld och till ljudet av en stor basun (Ex 19:16-19 jmr Apg 2: 1-4). Så finns det en vacker kontinuitet mellan det gamla förbundet som gäller landet och grödan och det nya förbundet som gäller evigheten och skörden av människor som vinns för himmelriket. Så vacker att den var värd att vänta på. Vi påminns om den rika skörd som påskalammets död möjliggjorde och vars första gröda stod där vid templet på pingstdagen och lovsjöng den Herre som också profeterade om just detta:

Sannerligen, jag säger er: om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd. Joh 12:24

Den profetian har vi faktiskt fått se uppfyllas (om än vi fortfarande väntar på Herrens stora dag.) Helig ande är här!

‘Powercut no more’ så att säga: ‘Mebrat alle!’

…. och precis nu kom faktiskt strömmen tillbaka här i huset!!! Bra jobbat!
Så nu måste jag bara ut o fota er en uppdatering på hur det ser ut just nu:

image

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Mebrat…. alle!

  1. Robbert Jan och Mienta Perk

    Jag tycker alltid jättemycket om era posts!! Den här är också en juvel!
    Lots of love
    Mienta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s