Ich habe genug

När vi tar minibussen till språkskolan brukar jag lyssna på en speciell spellista med bl a musik från Taizé och från stora tonsättare som Tallis, Mealor och Bach. Några minuter in i färden åker vi förbi en enorm soptipp på höger sida. Stanken där är ibland outhärdlig men vackra maraboustorkar cirkulerar ovanför på jakt efter mat. Nästan alltid har spellistan då kommit fram till Bachs Cantata BWV 82 – Ich habe genug (“Jag har nog”, “Jag är nöjd”) – framförd av Andreas Scholl. Den stora avfallshögen stor i bjär kontrast till cantatans text (som bygger på Simeons lovsång i Lukas evangelium): “Jag har nog. Jag har omfamnat Frälsaren, de frommas hopp, i mina ivriga armar. Jag har nog.”

Avfallshögar är på många sätt en manifestation av människans oförnöjsamhet. De är ett tecken på att vi inte tycker att vi har nog. Där ligger allt det som vi människor inte längre vill ha. Sådant vi har slitit. Sådant vi har slängt. Sådant vi har lämnat för att gå vidare och köpa nytt. Detta beteende är nu inbyggt i våra samhällen. Återvinningsbara material har ersatts av förgängliga material. Täta inköp premieras och förnöjsamhet blir ett hot mot samhällets grundvalar.

I Addis är det många människor som lever på soporna. De lever sina liv där på soptippen, i smuts och armod. De tar hand om, och sorterar, andra människors, mina, sopor. Mycket av soporna återvinns alltså, om än på ett annat sätt än vi i Sverige är vana vid.

Ofta är vi människor allt annat än nöjda. Vi vill ha mer. Vi vill ha nytt. Simeon är, emellertid, helt nöjd, helt tillfreds, efter att ha sett Jesus. Inget mer, inget annat, önskar han. Inget kan nu tillföras i hans liv som kan slå detta enastående: Han har hållit världens Frälsare i sina armar! Kanske kan vi, i denna påsktid, låta Simeons lovsång och Bachs Cantata tränga djupt in i våra hjärtat så att vi ser att vi redan har nog. Vi har allt i Honom. Israels Helige och Hedningarnas hopp.

För de som kan tyska kommer här texten i sin helhet:

“Ich habe genug,
Ich habe den Heiland, das Hoffen der Frommen,
Auf meine begierigen Arme genommen;
Ich habe genug!
Ich hab ihn erblickt,
Mein Glaube hat Jesum ans Herze gedrückt;
Nun wünsch ich, noch heute mit Freuden
Von hinnen zu scheiden.”

soptipp

Advertisements

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “Ich habe genug

 1. Staffan Schmidt

  Tack för tankarna. Vi borde alla gå med i den här klubben:

 2. mannemanu

  Haha. När jag läste det där med de målande vackra beskrivningarna och orden fick jag framför mig bilden av en mycket vacker, nästan åtråvärd sophög :).
  Så bra skrivet Sophia :)

  Skickat från min iPhone

  > 7 apr 2015 kl. 16:10 skrev Bibelbruk :
  >
  >
  >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s