Missionärsretreat o språkskola

image

En veckas retreat med nästan alla EFS missionärer är nu till ända o vi är tillbaka i Addis igen. För mig och Sophia var retreaten kanske mer som en kick off med tanke på vår korta vistelse här i landet och att vår språkskola började igår. Det var väldigt härligt att äntligen få börja blicka in i detta svåra och stora språk. Först skall vi lyssna oss fram och bara peka och tyst lyda olika uppmaningar från läraren (där bla vanligt förekommande verb används)  i 2,5 veckor innan det är dags att även få säga något. Detta för att vi skall få rätt känsla för uttal och satsmelodi innan vi själva försöker. Metoden som kallas GPA (Growing Participator Approach) är utvecklad av en språkvetande missionär från Kanada och används av många språkskolor världen över. Men med tiden kommer vi även bli kända med det alfabet – fidel – som används här och med vars hjälp man skrivit ner biblar på kyrkspråket geez sedan fornkyrklig tid.  Ålderdomligt så det räcker med andra ord men också – o kanske just därför – väldigt spännande. Tänk vad viktigt det är att kunna skriva det språk man talar… :

Sedan skrev Mose ner allt vad Herren hade sagt. Ex 24:4

Fotot är från retreaten. Den visar en glimt mycket givande utflykt med nästan alla retreatdeltagare till en liten etiopiskortodox kyrka på en ö mitt i vulkansjön Lake Wenchi. Hit flyttades bla många kyrkklenoder under imam Ahmad Grans förföljelser av de kristna på 1500-talet och undkom på så sätt förstörelse.

Vi pråmades dit ut på vad som närmast skulle kunna liknas vid en svensk kofärja. Bred, grund och bevisligen synnerligen stabil :)
Det var oerhört fint och värdefullt att under dessa dagar få träffa alla dessa som tjänar Herren på olika sätt i EFS regi här i Afrika.

Vi fick också god och relevant bibelundervisning av Kerstin Oderheim som stannade kvar lite längre i Etiopien för vår skull efter att ha deltagit i en kvinnokonferens här.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s