Yxor… etiopiska sådana

image

Söndag o helt fri eftermiddag (förutom ett besök från en australiensisk/jemenitisk-amerikansk missionärsfamilj.  Det betydde flera timmar till livets väsentligheter.
Yxa till exempel,  klarar man sig ju inte utan. Men det är inte så lätt att få tag på som man skulle kunna tro. Dessutom är det en väldigt enkel design på de få som finns: de är en ring med yxblad på och till för att skafta genom att helt enkelt trä i en avsmalnande träpinne i holken som är konisk. Då sitter yxan där av sig själv och behöver ingen kil. Tyvärr inte så mycket till precisionsverktyg på detta sätt o väldigt flaxig i hugget så jag hade svårt att nöja mig med den typen.  Jag skaftade på nordiskt manér med kil istället o resultatet blev helt ok (inget 5 Mos 19:5 här inte!). Nu äntligen kommer vi överleva i detta land :)

Det ljuvliga med yxor (i alla dess olika former och användningsområden) är att de tillhör den lilla kategori mänskliga saker som kommit det närmaste fulländning mänskliga saker kan komma: de har sett precis likadana ut till designen  sen Jesu tid och mer därtill (låt vara att stål och järn finns i fler och bättre sammansättningar idag) och de gånger man hittar verktygsyxor i fornlämningar vet man direkt hur de användes: de används ju fortfarande! Lite kul att tänka att Jesus också måste skaftat yxor, timmerman som han var.  Hans blev förstås helt fulländade,  även vad gällde skaftet. ..

Om yxan är slö och eggen inte slipas
får man bruka desto större kraft.
Man vinner på att gå till verket med vishet. Pred 10:10

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Yxor… etiopiska sådana

  1. Å vilken härlig liknelse. Att den sedan är sann gör ju inte saken sämre. Hoppas att allt känns bra därnere. Guds Frid till er hela familjen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s