Sila mygg men svälja kameler… eller vattenflaskor

image

Nu äntligen har vi lyckats ta oss hem till Sverige igen. Vi har packat upp englandspackningen och påbörjat etiopienpackningen. Hela övervåningen är därmed ett enda packkaos som helst skall ha försvunnit till julafton… Vi känner oss mycket tacksamma för en lärorik och välsignad termin. Den var lärorik in i det sista faktiskt: hemresan var en rätt knölig historia med moderna mått mätt men också en illustration av ett känt bibelord (Matt 23:24):

Det hela började när incheckningspersonalen i Birmingham inte accepterade att vi hade 25 kilo i två väskor och 18 i två (själva var vi så stolta att vi lyckats komma under de 23×4 kilo som vi var tillåtna att ta med). Till saken hör att vi ofta har fördelat så på våra resor utan att någonsin åka på bannor. Men nu vet vi att så gör man inte i Birmingham åtminstone.

Så vi fick lov att packa om väskorna mitt på golvet under invägande personals kritiska ögon. ”2 kilo från varje 25-kilosväska ner i 18-kilosväskorna. NU! Annars missar ni planet. Ja, vi skickar väskorna men inte er ifall ni inte hinner!”

Eftersom det inte gick att knöla ner ytterligare 2 kilo i 18-kilosväskorna då dessa var mycket mindre (det var ju inte för att retas som vi packat som vi packat) så stod vi plötsligt med två påsar till i händerna, varpå inchekcningsdamen hävdade att vi nu överskred gränsen för antal handbagage och genast beordrade oss att checka in samtliga fyra kabinväskor. Hur den matten gick ihop förstår vi fortfarande inte (det borde väl blivit två väskor???), men eftersom att last call närmade sig med oroväckande hastighet blev hon uppenbart mycket stressad (och det gjorde ju inte oss mindre stressade själva) och vips så stod vi med fyra kvitton i handen som talade om att vi nu skickat alla våra kabinväskor som incheckade till det facila priset av 280 euro…

Helt ärligt så kände vi att vi hellre hade gett dessa pengar till någon annan än just KLM. Men så är det ibland när man kallt räknar med att allt skall vara som det brukar vara och att utresa skall vara samma sak som inresa (då vi dessutom hade några kilo för mycket). Talesättet “dyrköpt lärdom” fick både kött och ben.

Vi tog oss dock genom securityn utan missöden och landade i Amsterdam. Ny security. Denna gång hittade säkrehetspersonalen vår kostbara julklappschutney på 120 ml som i den hastiga ompackningen av vårt bagage hade hamnat i vårt nyblivna handbagage.

I England tyckte man tydligen att chutney inte var vätska så där slank den igenom, men i Holland var man inte riktigt säker på hur den skulle klassificeras. Efter lite överläggning kom de fram till att den nog var vätska och därmed måste kastas: man får ju bara ha med sig 100 ml vätska i varje burk och här stod det ju klart och tydligt att det var 120. Så någon julklappschutney blev det inte. Inte för oss i alla fall…

Väl på Arlanda Express (efter ett hastigt och trevligt möte med Elle från EFS) hittade vi dock vår 1 liters vattenflaska i botten på samma handbage som den beslagtagna chutneyn hade legat i. Den var nästan helt full av vatten. Inte så full dock att den inte kunde klucka (av skratt får man anta).

En riktigt god jul önskas er alla och en uppmaning att sila kamelerna och inte myggen i allt julstöket.

Båda arterna är orena som föda enligt 3:e Mosebok – vilket gör dem så lämpliga för liknelsen ifråga. (Kamel räknas btw inte som oren föda bara av judar utan även av Etiopisk Ortodoxt kristna. Och det är knappast kanske mindre konstigt än en beslagtagen julchutney: Om både GT och Jesus säger att man inte skall svälja kamel så är det väl långt ifrån märkligt att hellre äta något annat?

Återigen en riktigt, riktigt god jul och med hopp om att få se många av er den 28:e på sändningsgudstjänsten!

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Sila mygg men svälja kameler… eller vattenflaskor

  1. Robbert Jan och Mienta Perk

    Shame on KLM och holländarna !! Det råder ännu ekonomisk kris hos oss. I alla fall hjälpte ni till med den holländska skattkistan :)
    Ha en trevlig jul och bra förberedelse för nästa steg!
    Robbert Jan och Mienta (Nederländerna)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s