Luganda!

Hej allihopa!Screen Shot 2014-11-14 at 13.16.59

Nu har vårt language project dragit igång. Gruppen jag är med i har blivit tilldelade språket Luganda, som talas i södra Uganda. Vi har börjat arbeta med vår Language Resource Person, J, en ung asylsökande tjej som bott i England i ca 2 år. Hon är en fascinerande människa och det är roligt att få lära känna henne mer och mer. Under våra sessioner tillsammans säger hon ord och meningar som vi transkriberar efter bästa förmåga. Sedan för vi in datan  i Fieldworks (dataprogrammet). På screenshoten här ovanför ser ni lite av hur Fieldworks ordnar materialet. Tyvärr har jag varit sjuk torsdag-fredag, feber och huvudvärk, och har därför inte kunnat delta i arbetet i slutet av veckan. Men på måndag hoppas jag vara tillbaka fit for fight.

Det är roligt, svårt och tidskrävande att analysera språk på det här sättet. Vi är fyra i gruppen och för varje ord J säger får vi fyra olika transkriberingar….Vi lyssnar på inspelningarna och kompromissar. På två dagar fastställde vi språkljuden och nu håller vi på med grammatiken.

Undrar om Habackuk tyckte att det var svårt att skriva ner de syner som Gud gav honom? Vi ska inte skriva ner det vi ser (jo iofs, ibland läser vi på läpparna för att tydligare se vilka ljud J egentligen uttalar) utan snarare det vi hör. Men ändå. Arbetet fick mig att tänka på följande ord i Habackuk 2:2:

“Skriv ner det du får se

med tydlig skrift på tavlor,

så att det blir lätt att läsa”

Med önskan om en fin helg!

//Sophia

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s