Smarta lösningar #3

20140920_152242fårgrind120140920_152257fårgrind2

 

 

 

 

 

Sådana här fårgrindar finns det överallt här. Ingen risk att nåt får smiter ut genom att plötsligt rusa mot öppningen. För en sådan finns ju liksom inte. Våra svenska stättor (som väl också måste anses väldigt smarta) har vi dock inte sett några. Däremot gott om färister.

Det var dock INTE sådana här Jesus syftade på i Joh 10:1ff (Jag är grinden. Den som går in genom mig skall bli räddad. Han skall gå in och han skall gå ut, och han skall finna bete.) Riktigt så sofistikerat var det nämligen inte.

På Jesu tid var fårfållan oftast en uppmurad vägg med öppning framför en av alla otaliga halvgrottor i kalkstenen som hela halva Israel består av eller en enkelt uppmurad stenmur i ring. Också den med en enkel öppning i. Genom öppningen motade man in fåren på kvällen till skydd för rovdjur och tjuvar och i öppningen lade sig helt enkelt herden själv: han blev “dörren”/”grinden” (på grekiska thyra). Rövare (vers 10:1) är de som försöker komma in till fåren utan att gå via Jesus (alla andra religioners förkunnare) som skyddar fåren med sin egen kropp/sitt eget liv. Han är också den som öppnar upp i rätt tid för att gå ut att finna bete på bra och rätta platser så att hjorden växer till och mår bra (v. 10:9).

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s