Eusebius och vad Petrus hade i Rom att göra

Det är typ 12 år sedan jag läste Eusebius kyrkohistoria sist. Och då var det den svenska översättningen. Så det är helt klart tid att damma av denna eminenta grundkälla till så mycket vetande. Då hans grekiska är så SJUKT svår (Paulus är inte ens att jämföra med utan man måste gå till de klassiska författarna för att hitta jämlike i krångligheter) att det inte finns på kartan att ens försöka läsa den på grundspråk annat än styckvis när man vill kolla upp ett särskilt ord eller så, så håller jag mig till G.A Williamsons utmärkta engelska översättning från 1969 (i ett tjusigt nytryck från 2011).

Det bli en ganska lång lista intressanta anteckningar medan läsningen fortskrider. En mycket trevlig upplysning som det är ganska pinsamt att jag inte hade koll på (särskilt som jag ju läst Eusebius förut) var hur Petrus hamnade i Rom egentligen. Att han slutade sina dagar där tillsammans med Paulus vet ju alla som sett ”Quo Vadis” fr 1951, men vad gjorde han där egentligen?

Jo, Eusebius kan berätta att Ireneus upplyser om att Petrus kände sig tvungen att åka till Rom för att reda upp i de heresier som spreds av Simon Trollkarlen (ofta referrerad till som Simon Magus) som omnämns i Apg 8:9ff. I Apg ser man inte riktigt vad som egentligen händer med denne Simon efter att han blivit tillrättavisad av Apostlarna. Men ett flertal tidiga källor vet att berätta att han aldrig slutade sina trolldomskonster och heretiska kristologier samt att utnyttja godtrogna människor för att göra honom rik (därav f.ö den fördömda synden ”simoni”). Även Eusebius nämner alltså detta och redogör för hur Petrus åkte till Rom i syfte att sätta stopp för denne Simons framfart. Iklädd ”den andliga rustningen” lyckades han alldeles utmärkt med att vända folks blickar bort från Simon och hans vansinnigheter (som i Eusebius redogörelse är OERHÖRT likt det ”pastor” TB Joshua och Benny Hinn mfl sysslar med – intressant!!!) och istället vända blickarna mot det sanna evangeliet. Utom kejsar Nero då som istället fick upp ögonen för Petrus… vilket ju inte var så bra med tanke på hur Nero fungerade. Även den storyn är ganska fin läsning hos Eusebius. Online kan man läsa honom bland annat här:

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s