Brorson eller Halsband gjort av hundben?

Kära läsare!

bild

Prövningens timme är slagen. I morgon är det dags för vårt första prov i fonetik. Provet består dels av diktamen och dels av efterhärmning. Vår lärare, den eminente Hannu från Finland, kommer att läsa upp ett antal ord som vi sedan ska transkribera till fonetiska bokstäver. Vi måste bestämma oss för om det vi nyss hört är en palatal klusil eller en velar klusil, aspirerad eller oaspirerad, om det är en halvöppen bakre rundad vokal eller en halvstängd…och med eller utan nasalisering? Ah, det är svårt, men väldigt kul! Den andra delen av provet består i att härma läraren. Vi ska helt enkelt (hrmm) upprepa det som läraren nyss sagt. Det är lättare sagt än gjort. Hjärnan måste lära sig att urskilja ljud som varken gör till eller från i vårt eget modersmål. Det är faktiskt på många sätt lättare att urskilja ljud man aldrig tidigare hört än ljud man kanske hört men lärt sig att inte reagera på. Ett exempel är när Hannu skulle lära oss glottisstöt, en liten stöt gjord av stämbanden, som man t ex hör i det engelska “uh-oh”. Vi kan ha det i svenskan i ord som börjar med vokal, men det gör ingen betydelseskillnad om vi har med den lilla stöten eller ej. I alla fall, vi skulle upprepa ett ord som betydde “brorson” på ett visst språk (minns tyvärr inte vilket). Hannu sa ordet, utan att förklara vad vi skulle lyssna efter, och alla i gruppen fick i tur och ordning upprepa vad han nyss sagt. Till vissa sa han: “Bra, du sa brorson”. Till andra, inklusive undertecknad, sa han: “Nej, nu sa du “halsband gjort av hundben””.  Det var lite som att leka “Kejsaren av Kina tycker inte om te. Vad tycker han då om?” om ni har lekt den leken. I början förstår man inte vad som avgör om det blir rätt eller fel.

Att studera fonetik är att öva upp sin medvetenhet och urskillningsförmåga. Det är kul! 

Det här hoppas jag kan sägas om mig i morgon:

“Mitt hjärta brusar av härliga ord,
jag sjunger en sång till kungens ära,
min tunga är en snabb skrivares penna.”   Ps. 45:2
 
Varma hälsningar
Sophia
Advertisements

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “Brorson eller Halsband gjort av hundben?

 1. Lovisa Fryxelius

  Haha, va kul det är med språk alltså! Och svårt. Lycka till imorgon!

 2. Tack Lovisa! Provet gick bra. :)

 3. Rebecca K

  Åh, fonetik är en av de roligaste kurserna jag läst. Det ger också väldigt mycket till sångtekniken vilket jag inte visste att jag skulle ha nytta av senare.

  • Hej Rebecca!
   Ja, fonetik är fantastiskt kul! Lite som att upptäcka sin mun på nytt. :) Och, ja, jag håller me, fonetik och sångövningar har mycket gemensamt! :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s