Goda intentioner…

God afton kära läsare!

I kväll tänkte jag dela med mig av en liten berättelse som finns att hämta i en bok vid namn Cross-Cultural Servanthood: Serving the World in Christlike Humility (ung. Tvärkulturellt tjänande: Att tjäna världen med Kristuslik ödmjukhet), skriven av Duane Elmer. Den lyder så här:

“En tyfon hade tillfälligt strandsatt en apa på en ö. Medan han satt på en skyddad plats på stranden, i väntan på att de rasande vattnen skulle dra sig tillbaka, fick han syn på en fisk som simmade mot strömmen. Apan tyckte att det var uppenbart att fisken kämpade och behövde hjälp. Eftersom apan var en godhjärtat varelse bestämde han sig för att hjälpa fisken.

Ett av träden på stranden hade grenar som hängde ner över platsen där fisken verkade kämpa för sitt liv. Med risk för sitt eget liv, kravlade sig apan längst ut på en av grenarna och sträckte sig sedan ner och ryckte till sig fisken, bort från den farliga strömmen. Han hoppade sedan tillbaka till den lugna stranden och lade försiktigt ner fisken på marken. I några sekunder hoppade fisken av glädje och upphetsning men blev snart stilla och fridfull. Apan fylldes av glädje och tillfredsställelse. Han hade lyckats hjälpa en annan varelse!”

Den berättelsen kan man ju fundera på ett tag – ett helt liv eller så….

Vår lärare Hazel kopplade ihop denna berättelse med bibelberättelsen från Joh. 13 där Jesus tvättar lärjungarnas fötter. Jesus säger där till sina lärljungar:

Om nu jag, som är er herre och mästare, har tvättat era fötter, är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter.    Joh. 13:14

Hur kan vi på ett bra och klokt sätt tjäna människorna i de sammanhang vi rör oss i? Vilka behov finns bland människorna i vår närhet? Tar vi oss tid att reflektera över på vilka sätt vi verkligen kan nå människor med det glada buskapet? Och om vi, likt apan, plötsligt befinner oss i en miljö som är okänd för oss, hur gör man för att inte misstolka det man ser och därmed kanske ge hjälp på ett sätt som i slutändan förvärrar situationen? Är det någon av er som har egna erfarenheter av detta får ni gärna dela med er i kommentarsfältet!

Jag är glad och tacksam över att få gå den här kursen!

Frid och kärlek!

//Sophia

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s